Text Box: PLC /// ALPHA AL2
Se poate extinde capacitatea de memorie a microautomatelor AL2?
Capacitatea de memorie ALPHA este fixa. Exista 2 limitari privind capacitatea de memorie program, limitari date de numarul total de functii bloc utilizate si de numarul de bytes. Pentru AL2 limitele sunt 200 FB / 5000 bytes. 
Este absolut necesara utilizarea unei casete de memorie intr-o configuratie AL2?
AL2 este echipat cu memorie program interna. Utilizarea casetei de memorie AL2-EEPROM-2 nu este absolut necesara. Caseta de memorie AL2-EEPROM nu reprezinta o suplimentare a memoriei interne ci o inlocuire a acesteia. In cazul in care este montata automatul va rula programul inscris pe caseta. Caseta de memorie se poate utiliza pentru  transportul programului atunci cand nu este disponibil un calculator portabil, pentru multiplicarea programului prin copiere de pe caseta in automat in cazul aplicatiilor repetitive, pentru backup-ul programului. Programul se poate transfera de pe caseta in automat si invers prin comenzi din meniul sistem. Pentru evitarea scrierii accidentale a casetei este disponibil un comutator software ce permite activarea protectiei la scriere. Acest comutator este disponibil tot din meniul sistem al microautomatului.
Sunt disponibile intrari de numarare rapida in cazul unitatilor AL2?
Da, dar numai daca se utilizeaza modulul de extensie AL2-4EX. Pentru acest modul primele doua intrari (EI1, EI2) sunt intrari de mare viteza si se pot utiliza in aplicatii de numarare sau detectie de viteza. Pentru fiecare din cele doua intrari frecventa maxima de numarare este de 1 kHz.
Se poate utiliza modulul de iesiri analogice AL2-2DA impreuna cu unul dintre modulele de intrari digitale AL2-4EX sau AL2-4EX-A2?
Unitatile de baza AL2 de 14 si 24 IO suporta un singur modul de extensie. Prin urmare modulul de iesiri analogice AL2-2DA nu poate fi utilizat impreuna cu nici unul dintre celelalte module de extensie AL2-4EX-A, AL2-4EX-A2, AL2-ASI-BD, AL2-4EYR sau AL2-4EYT. Modulul AL2-GSM-CAB nu face parte din categoria modulelor de extensie si poate coexista impreuna cu oricare din modulele de extensie mentionate anterior.
Poate receptiona AL2 mesaje SMS de la un telefon mobil?
Da, un microautomat programabil AL2 conectat la un modem GSM poate receptiona mesaje de tip SMS de la un telefon mobil sau un PC care are aceasta functionalitate. De asmenea, microautomatul poate transmite mesaje SMS catre orice alt dispozitiv.
Sunt disponibile functii matematice in setul de instructiuni al microautomatul AL2?
Da, sunt disponibili urmatorii operatori aritmetici: adunare, scadere, inmultire, impartire, modulo. De asemenea in cadrul functiei de calcul (CALCULATION), programatorul are posibilitatea de asi defini propria expresie matematica intre cele 4 valori de intrare ale functiei.
Automatele din seria AL2 au certificat DNV?
Da, automatele din seria AL2 detin certificare navala DNV.
Ce trebuie sa fac daca am pierdut parola pentru controlerul meu AL2?
Singura posibilitate de a reutiliza automatul este de a sterge programul existent folosind comanda "ProgClear" din meniul sistem al aparatului. Aceasta comanda sterge programul existent, parola si toate celelalte setari. Controlerul va reveni la setarile implicite din fabricatie.
Cum pot seta parametrii modemului GSM?
Mediul de programare confera cea mai simpla metoda de setare a parametrilor si transferul acestora in modemul GSM. Setarea  parametrilor se poate realiza si de la tastatura microautomatului.
In ce clasa de siguranta se incadreaza automatele din seria AL2?
ALPHA AL2 se incadreaza in clasa 2 de siguranta (safety class 2).
Este posibila procesarea de semnale analogice in cazul AL2?
Pentru modelele cu alimentarea la 24 Vcc primele 8 intrari se pot utiliza atat ca intrari digitale cat si ca intrari analogice in 0...10 V, cu rezolutie pe 9 biti (500 de valori in domeniul de masura).
Este posibila instalarea mediului de programare AL-PCS/WIN-E pe un calculator cu sistem de operare Windows Vista?
Da, versiunea 2.60 a mediului de programare functioneaza si pe sistemul de operare Windows Vista. 
Exista o combinatie de taste care sa reseteze automatul la configuratia initiala?
Nu exista o astfel de combinatie. In acest scop puteti utiliza comanda "ProgClear" din meniul sistem al aparatului.
Catre cate numere de telefon poate fi transmis un mesaj SMS?
Maxim 3 numere de telefon pot fi definite ca destinatie pentru SMS.
Sursele de 24 Vcc ALPHA POWER asigura izolarea galvanica?
Da, sursele ALPHA POWER sunt surse in comutatie si asigura izolarea galvanica.
Ce lungime maxima pot avea cablurilor pentru intrari si iesiri in cazul AL2?
Se recomanda ca lungimea cablurilor utilizate pentru intrari si iesiri sa se incadreze in 30 m.
Este posibila monitorizarea unui senzor Pt100 aflat la 100 m distanta fata de AL2-2PT-ADP? 
Nu. Distanta maxima intre senzorul Pt100 si modulul de adaptare de semnal AL2-2PT-ADP trebuie sa fie mai mica de 10 m.
Este posibila protejarea AL2 impotriva accesului neautorizat?
Da. Pentru protejarea impotriva accesului neautorizat la program (editare, monitorizare) este posibila setarea unei parole formate din 4 cifre zecimale. Pentru protejarea impotriva accesului neautorizat la setarea parametrilor se pot defini 3 nivele acces. Pentru fiecare din cele 3 nivele se poate aloca o parola formata, ca si in cazul protectiei programului, din 4 cifre zecimale. Accesul la oricare parametru se poate restrictiona prin selectarea in faza de programare a unuia din cele 3 nivele de acces. Intoducerea parolei pe un nivel superior va permite accesul si la parametri setati pentru accesul pe nivelele inferioare.
 
Text Box: PLC /// MELSEC FX
Pot conecta modulul FX2N-5A la un PLC din seria FX0N?
Da, modulul mixt de intrari-iesiri analogice FX2N-5A poate fi conectat la un PLC din seria FX0N.
Pot converti un proiect FX2N pentru a fi utilizat pe un PLC FX3U?
Da. Automatul FX3U poate functiona in modul FX2N. Proiectele FX2N pot fi incarcate ca atare in automatele FX3U fara nicio modificare. Daca totusi se doreste conversia in formatul FX3U, acest lucru se poate realiza prin comanda "Change PLC type" din meniul "Project" (GX Developer).
Cum pot verifica ce versiune este un PLC FX?
Registrul special D8001 include  informatia referitoare la versiunea automatului. Pentru monitorizarea acestui registru se pot utiliza functiile obisnuite de monitorizare.
Cate axe pot fi controlate utilizand instructiunile intergrate de pozitionare ale FX3U?
Utilizandu-se iesirile pe tranzistoare direct de pe unitatea de baza se pot implementa aplicatii de control a maximum 3 axe. Daca se utilizeaza 2 module de tip ADP cu conectare in partea stanga a unitatii de baza (FX3U-2HSY-ADP), numarul maxim de axe ce se pot controla este 4.
Cate conexiuni simultane se pot stabili utilizandu-se modulul FX3U-ENET?
Maximum 8 conexiuni simultane se pot realiza daca se utilizeaza modulul FX3U-ENET.
Care este diferenta dintre registrii de tip file si registrii latch de utilizare generala?
Diferenta dintre registrii de tip file si registrii de tip latch de utilizare generala consta in faptul ca registrii de tip file sunt stocati in memoria program. De exemplu prin copierea  programului pe caseta de memorie se copiaza simultan si registrii de tip file. Daca nu ati alocat registrii ca tip file acesti registri vor fi localizati in memoria RAM intretinuta pe baterie. Accesul la registri de tip file prin program (scriere/citire) este posibil numai cu instructiuni BMOV.
Care este tensiunea cea mai mica la care se activeaza intrarile FX2N?
Tensiunea de comutare din stare OFF in stare ON este de 15Vcc. Pragul de comutare depinde in limita a +10% de valoarea tensiunii sursei utilizate pentru intrari.
Care este distanta maxima pentru comunicatia cu modulul FX3U-ENET in cazul folosirii cablurilor 10Base-T?
Lungimea maxima a cablului 10Base-T intre PLC si hub este de 100 m. Pentru distante mai mari se pot utiliza pana la 4 cascadari cu pana la 100 m pe segment.
Care este precizia ceasului intern FX2N?
Precizia ceasului intern FX2N se incadreaza in 45 secunde pe luna.
Cate module de functii speciale FX3U-4AD sau FX3U-4DA se pot conecta la automatul programabil din seria FX3U?
In  partea dreapta a unitatilor de baza FX3U se pot conecta pana la 8 module de functii speciale. Pentru unitatile de baza compacte FX3UC numarul de module speciale ce se pot conecta in partea dreapta este de 7. 
Cate iesiri in impulsuri de mare viteza sunt disponibile pe unitatile de baza FX1S/FX1N?
Unitatile de baza FX1S/FX1N au integrate doua iesiri de mare viteza. Frecventa maxima de iesire utilizabila in instructiuni de pozitionare sau instructiunile de generare de trenuri de impulsuri cu frecventa variabila este de 100 KHz. 
Cate iesiri in impulsuri de mare viteza sunt disponibile pe unitatile de baza FX2N?
Unitatile de baza FX2N au integrate doua iesiri de mare viteza pentru frecvente cuprinse intre 2 si 20000Hz. Iesirile sunt utilizabile pentru comanda actionarilor servo, a actionarilor cu motoare pas cu pas sau pentru generarea de semnale PWM (impulsuri cu modulare in durata). 
Cate iesiri integrate de impulsuri de mare viteza are o unitate de baza FX3U? (FX3U)
Unitatea de baza FX3U are trei iesiri integrate de impulsuri pentru frecvente de pana la 100 KHz cu rampe de accelerare si decelerare pentru controlarea motoarelor īn trepte si iesirea semnalelor PWM (cu modularea impulsurilor in durata). 
Ce baterii trebuie sa folosesc pentru unitatile de baza din seria FX?
Trebuie sa folositi urmatoarele baterii: FX2N**** - F2 – 40 BL FX2NC**** - F2NC – 32 BL FX3U**** - F2NC – 32 BL.
Programarea FX3G este identica cu cea pentru FX1N?
FX3G suporta toate instructiunile FX1N si in plus altele suplimentare. Totusi, registrii speciali pentru modulele analogice de tip board si pentru modulele ADP sunt diferiti fata de cei de la FX1N. Adrese utilizate de FX3G sunt similare cu cele utilizate de automatele FX3U.
Este posibila utilizarea simultana a porturilor 422 si USB?
Da, acest lucru este posibil, de exemplu, portul USB poate fi folosit pentru programare, iar portul RS422 pentru comunicatia cu un terminal GOT.
Pot fi folosite doua module analogice de tip board in aceeasi configuratie FX3G?
Da, pentru modelele de 40/60 de I/O.
Ce incompatibilitati exista intre FX3G si FX1N?
a. Modulele analogice si de interfata de tip board sunt diferite, la fel si casetele de memorie.
b. In cazul FX3G nu sunt disponibile module de extensie tip board pentru intrari/iesiri digitale.
c. Modulul de extensie FX0N-3A este inlocuit in cazul FX3G de modulul FX3U-3A-ADP
d. Compatibilitatea cu modulul FX2N-32ASI-M nu este asigurata in cazul FX3G.
e. Adaptorul pentru modulele speciale de tip board sau ADP sunt diferite.
f. Adresele registrilor speciali asociati modulelor de tip board sunt diferite pentru cele doua serii de automate.
 
Text Box: PLC /// MELSEC Q
Este posibila transmiterea de e-mailuri utilizand modulul QJ71E71-100?
Da, se poate utiliza functia dupa efectuarea setarilor corespunzatoare in "Network parameter settings"-"E-Mail settings" si implementarea unui program PLC pentru transmisie si receptie.
Cum putem descarca un profil CAM (format Excel, DXF, STEP etc.) intr-un System Q?
Daca folositi GX IEC Developer, puteti descarca un fisier Excel prin "Device Edit".
Aplicatia unui client foloseste profil CAM. Clientul doreste sa modifice segmente ale CAM dintr-o interfata HMI GOT. Este posibil?
Da, este posibil. Prin comanda BMOV puteti modifica datele CAM. Daca terminalul GOT este conectat in sistem puteti utiliza functia de retete din GOT.
Inlocuire AJ71LP21cu A1SJ71LP21 + A1ADP-SP necesita modificari in programul PLC?
Inlocuirea mentionata nu este necesara nicio modificare in programul automatului.
Se poate utiliza A1SJPB93D cu adaptorul A1ADP-SP?
A1SJ71PB93D poate fi atasat la A1ADP-SP.
Ne putem conecta la CPU prin modulul Ethernet QJ71E71-100 fara a-l configura in prealabil?
Desi exista o adresa IP implicita alocata in GX Developer (192.0.1.254 in zecimal sau C00001FE in hexazecimal), parametrii retelei trebuie mai intai descarcati in CPU, fie printr-o conexiune USB, fie printr-o conexiune RS-232. Aceasta adresa poate fi modificata in sectiunea ce cuprinde setarile parametrilor de retea dupa stabilirea conexiunii.
Avem un echivalent pentru un AJ71PT32S3 (MELSECNET MINI) la System Q? 
Se poate utiliza ca alternativa modulul CC-Link QJ61BT11N.
Text Box: HMI /// GT1000
 
Ce modele GT11 includ ca standard functiile cardului GT11-50FNB?
Functiile modulului special GT11-50FNB sunt incluse in modelele GOT avand versiunea D sau mai recenta. Pentru a activa aceste functii trebuie instalata pe terminal ultima versiune disponibila a sistemului de operare.
Bateriile terminalelor grafice GT15 sunt aceleasi ca si pentru PLC-uri. Pot fi acestea utilizate ca baterii pentru PLC-uri?
Bateriile modelelor GT15 nu pot fi utilizate si pentru PLC-uri.
Pot fi alarmele si retetele salvate in memoria interna a terminalelor din seria GT15?
Alarmele si retetele pot fi salvate doar pe cartele de memorie CF.
Poate fi conectata o imprimanta utilizand portul USB frontal?
Imprimantele nu pot fi conectate la portul USB frontal.
Pot utiliza in mediul de programere GT Designer2 proiectele realizate in mediul GT Designer?
Proiectele realizate cu mediul de programare GT Designer sunt compatibile si cu versiunea GT Designer2.
 
Text Box: HMI /// E1000
Pot modifica layoutul tastaturii ASCII pentru a introduce, de exemplu, caractere chirilice?
Nu este posibila modificarea layoutului tastaturii ASCII.
Pot conecta un terminal E1000 la un microautomat programabil Alpha?
Este posibila conectarea terminalelor din seria E1000 la microautomatul Alpha utilizand modulul de interfata RS232 AL2-GSM-CAB. Datele care pot fi accesate de catre HMI trebuiesc definite din mediul de programare Alpha, meniul "Option"-"Special Communication". Deoarece atat modulul AL2-GSM-CAB cat si terminalul E1000 au conectori de tip tata, va trebui utilizat un cablu sau adaptor mama-mama cu conexiune pin la pin.
Pot salva retetele pe un card de memorie extern in timpul functionarii aplicatiei?
Salvarea retetelor pe un card de memorie extern poate fi realizata utilizandu-se functia "Saves recipe on memory card" (alocata de exemplu unei taste senzoriale). Toate directoarele cu retete vor fi astfel salvate pe cartela de memorie.
 
Text Box: INV /// FR-D700
Care este categoria de siguranta asigurata de seria D700?
Seria FR-D700 acopera atat  standardul EN 60204-1 (Stop Category 0), cat si standardele EN 954-1 (categoria de siguranta 3) in ceea ce priveste cerintele referitoare la oprirea de urgenta.
Doresc sa inlocuiesc un invertor FR-A024-S. Ce invertor din seriile actuale ar trebui sa aleg?
 Puteti alege FR-D720S-EC.
Doresc sa inlocuiesc un invertor FR-A044. Ce invertor din seriile actuale ar trebui sa aleg?
 Puteti alege FR-D740-EC.
 
Text Box: INV /// FR-E700
Care este cuplul de franare asigurat de seria FR-E700 in regim regenerativ?
FR-E720S-008 si 015 ..... 150% , FR-E740-016 si 026, FR-E720S-030 si 050 ..... 100%, FR-E740-040, FR-E720S-080 ..... 50%, FR-E740-060 sau mai sus, FR-E720S-110 ..... 20%. Cuplul de franare specificat este cuplul mediu de franare de scurta durata (care variaza in functie de pierderile in motor) cand motorul in gol este decelerat de la 60 Hz in cel mai scurt timp. Nu reprezinta cuplul de franare in regim regenerativ pentru o durata nedeterminata. Cand motorul este decelerat de la o frecventa mai mare decat frecventa de baza, cuplul mediu de franare se va reduce. Cum invertorul nu include in mod standard rezistorul un rezistor de franare, daca energia regenerativa este mare utilizati rezistorul de franare optional. De asemenea se poate utiliza o unitate de franare FR-BU2.
Se pot utiliza aceleasi module de extensie A700 si pentru FR-E700?
Da. Pentru montarea pe seria FR-E700 sunt necesare totusi accesoriile suplimentare de montaje FR-A7**E kit.
 
Text Box: INV /// FR-A700, FR-F700
Care este cuplul de franare asigurat de seria FR-A700 in regim regenerativ?
Cu rezistorul optional extern FR-ABR-H, modelele FR-A700-00023 la 00250 asigura un cuplu de franare de 100% /10% ED, iar modelele de la 00310 la 00620, asigura cuplul de franare de 100%/6% ED.
Putem realiza cu A700 o aplicažie de pozitionare master/slave similara aplicatiilor realizate in trecut cu FR-V500?
Da. Folosind modulul de extensie interfata de encoder FR-A7AL se pot realiza aplicatii de pozitionare master/slave, similare aplicatiilor realizate in trecut cu seria speciala FR-V500. 
 
Text Box: SERVO & MOTION
Pot fi controlate convertizoarele de frecventa printr-un sistem motion controllere QH?
Da, in cazul convertizoarelor din seria FR-A700 prevazute cu modul de interfata SSCNET si modul de control al pozitiei in bucla inchisa. De asemenea este necesar un sistem de operare special pentru CPU-ul Motion.
Pot fi exportate profilele de cama din mediul de programare MT Developer?
Da, cu ajutorul utilitarului "Motion Convert Tool" se pot exporta sau importa profile de cama in format Excel.
Este posibila comutarea intre doua profile de cama in timpul functionarii?
Da, daca ambele came sunt de acelasi tip. Deci comutarea de la CAM nr.1 la CAM nr.2 este posibila daca fie ambele sunt de tip reciprocal CAM, fie daca ambele sunt de tipul feed CAM.
Este permisa montarea unui contactor intre servodriver si servomotor?
In general se recomanda evitarea unei astfel de situatii deoarece in cazul aparitiei unei stari de avarie sau in cazul actionarii butonului de oprire de urgenta, la deschiderea contactorului este practic anulata franarea dinamica iar servomotorul nu se opreste in cel mai scurt timp. Alt motiv este posibilitatea deteriorarii servoamplificatorului datorita curentilor de punere sub tensiune ce apar la comutarea contactorului in timpul starii "Servo ON". De asemenea rezistenta de contact suplimentara introdusa de contactele de forta ale contactorului poate influenta negativ functia de control adaptiv.
Este posibila folosirea simultana a modurilor Real si Virtual in cazul unui CPU Q-Motion?
Da, este posibil. In fereastra de editare a sistemului mecanic, urmand calea "Option \ Real Mode Axis Setting" se pot selecta axele ce nu vor fi tratate ca axe virtuale. Aceste axe vor fi permanent controlate in Modul Real.
Este mediul MT Developer compatibil cu sistemul de operare Windows Vista?
Nu. Pe sistemul de operare Vista se recomanda utilizarea noului mediu de programare MT Developer 2.
Pot fi utilizate fisierele de parametri ale driverelor seriei MR-J2S-A pentru driverele MR-J3?
In mod direct nu, deoarece unii parametri difera. Totusi, mediul de parametrizare pentru MR-J3 (SETUP221E) include o comanda de conversie a acestor fisierelor in fisiere specifice MR-J3.
Ofera Mitsubishi un utilitar software de dimensionare a actionarilor servo?
Da, softul de dimensionare MOTSZ111E.
Acesta include urmatoarele functii:
- selectie servomotor si servoamplificator
- selectie a tipului de aplicatie, surub cu bile, cremaliera, banda transportoare, etc.
- calcule de conversie pentru diferite marimi fizice
- determinare profiluri de viteza
Cat timp poate asigura un servomotor cuplul maxim?
Comportamentul in sarcina al fiecarui motor este descris in manual la capitolul "caracteristici de suprasarcina si protectie". De exemplu motorul poate functiona la o incarcare 200% timp de 50 secunde si la 300% timp de 1.5 secunde.
Care este numarul maxim de actionari servo ce se pot comanda direct de pe o unitate de baza FX?
3 in cazul seriilor FX3U si FX3G si 2 pentru seriile FX1S si FX1N. Se vor utiliza exclusiv modelele cu iesiri pe tranzistoare.
 
Text Box: ROBOTI
Care este numarul maxim de axe suplimentare ce pot fi controlate de un driver de robot?
Driverul robotului poate controla pana la 8 axe suplimentare; 2 pot fi integrate impreuma cu robotul propriu-zis formand Mecanismul 1, iar celelalte 6, grupate cate 3 formeaza Mecanismele 2 si 3.
Este necesara mentenanta servomotoarelor bratului robotului?
Nu. Acestea sunt servomotoare de curent alternativ ce nu necesita mentenanta. Pe de alta parte transmisiile reductoare ale motoarelor trebuie lubrifiate periodic pentru o functionare optima.
Exista numai anumite sisteme de vedere artificiala cu care robotii Mitsubishi pot comunica, sau se poate utiliza orice camera video?
Structura de implementare a unui sistem de vedere este deschisa si se pot face adaptari individuale pentru orice model de camera video. Sunt deja implementate conexiuni cu echipamentele producatorilor importanti din domeniu, ca de exemplu Cognex, DVT, Matsushita, Vision&Control etc. In cazul Cognex este deja dezvoltat un utilitar software, numit Melfa-Vision, ce permite conectarea si calibrarea simpla a robotului la acesti senzori.
Pot fi robotii Mitsubishi montati pe perete sau pe tavan?
Da, in cazul seriilor RV-A si RV-S.
Este posibila ajustarea fortei de strangere a gripperului?
Da. Pentru gripperelor pneumatice prin reglarea presiunii, iar pentru gripperele electrice prin program.
 
Text Box: ALTELE /// NET
Pot fi adaugate in reteaua CC-Link dispozitive slave in timpul functionarii?
Da, CC-Link permite adaugarea dispozitivelor in timpul functionarii.
Pot conecta un HMI GT15 intr-o retea CC-Link?
Da, utilizandu-se modulul optional GT15-J61BT13 este posibila conectarea terminalelor de operare din seria GT15 la reteaua CC-Link. Terminalul va avea acces la toate  PLC-urile conectate in retea. 
Pot monitoriza si programa un PLC via CC-Link?
Da, CC-Link permite programarea si monitorizarea PLC-urilor conectate in retea.
Este nevoie de un software special pentru a configura reteaua CC-LInk?
Nu. Setarea parametrilor CC-Link se poate realiza din mediul GX Developer sau GX-IEC Developer.